Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου 2011

Ο ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΑΝΤΙΚΥΘΗΡΩΝ

Όλοι μας έχουμε ακούσει για τον μηχανισμό των Αντικυθήρων, . Πολλοί λιγότεροι το έχουμε θαυμάσει από κοντά ενώ ελάχιστοι το έχουμε δει σε λειτουργία!









Αν ανατρέξουμε στο google και γράψουμε "Ο μηχανισμός των Αντικυθήρων" θα εμφανιστούν αποτελέσματα αναζήτησης και πρώτο απ'όλα, αυτό του γουικιπέδια. Τον περιγράφει   ως αστρολάβο ή υπολογιστή των Αντικυθήρων -ως κάποιο αρχαίο τέχνημα που πιστεύεται (....) ότι ήταν ένας μηχανικός υπολογιστής και όργανο αστρονομικών παρατηρήσεων, που παρουσιάζει ομοιότητες με πολύπλοκο ωρολογιακό μηχανισμό-.

Το 2010 ένας κατασκευαστής δημιούργησε κομμάτι προς κομμάτι μια πιστή αντιγραφή του ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΥ ΤΩΝ ΑΝΤΙΚΥΘΗΡΩΝ  με κομμάτια LEGO και το έβαλε σε λειτουργία.
Το εντυπωσιακό είναι όχι μόνο οτι λειτουργούσε αλλά μπόρεσε και προέβλεψε ηλιακή έκλειψη με ημερομηνιακή ακρίβεια και ώρα! 



Τελικά το περίεργο στην υπόθεση είναι η χρονολογία κατασκευής του μηχανισμού;
Η τεχνογνωσία που χρησιμοποιήθηκε μια και δεν συναντούμε παρόμοιες ή προγενέστερες κατασκευές σαν και αυτή για να το αποδώσουμε στην εξέλιξη..
Η το γεγονός πως βρέθηκε για μια φορά κάτι σημαντικό στην χώρα μας, που φανερώνει ότι οι αρχαίοι μας πρόγονοι γνώριζαν πράγματα που εμείς δεν κατέχουμε σήμερα!




Ευχαριστώ τον Γιάννη Χαραλαμπίδη για το βίντεο.




                                                                              Αρχική σελίδα

Δεν υπάρχουν σχόλια: