Σάββατο 18 Ιουνίου 2011

BΡΕΙΤΕ ΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΣΑΣ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΟΥΣ ΓΑΛΑΞΙΕΣ


Αν το μυαλό σας είχε προχωρήσει ένα βήμα πιο πέρα από το να μετράτε απλά τα άστρα στον νυχτερινό ουρανό, τότε θα βρείτε τον παρακάτω χάρτη αρκετά ενδιαφέροντα. Πρόκειται για μία χαρτογράφηση 50 χιλιάδων γαλαξιών στην συμπαντική γειτονιά μας. 




Η συγκεκριμένη θα βοηθήσει κατά πολύ τους επιστήμονες στο να κατανοήσουν πώς σχηματίστηκε και αναπτύχθηκε το σύμπαν. Είναι ο πιο ολοκληρωμένος τρισδιάστατος χάρτης της διαστημικής μας γειτονιάς, σε απόσταση 380 εκατομμυρίων ετών φωτός, που έχει σχεδιαστεί ποτέ. 

Η μαύρη λωρίδα στο κέντρο οφείλεται σε διαστημική σκόνη που εμποδίζει την χαρτογράφηση και προέρχεται από τον δικό μας γαλαξία, τον Milky Way. Κάθε κουκκίδα γύρω από την περιοχή αυτή αναπαριστά και έναν γαλαξία, ενώ το κάθε χρώμα υποδεικνύει το πόσο κοντά ή μακριά είναι ο εκάστοτε. Οι μπλε κουκκίδες συμβολίζουν τους κοντινούς, ενώ οι κόκκινες τους μακρινούς. Το χρώμα των γαλαξιών σε αυτό τον χάρτη προσεγγίζει το ερυθρό χρώμα ή επεκτείνεται σε ακόμα μεγαλύτερα μήκη κύματος όσο πιο μακριά βρίσκεται αυτός. 



Δεν υπάρχουν σχόλια: