Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου 2011

ΕΚΡΗΞΗ SUPER NOVA ΟΡΑΤΗ ΑΠΟ ΤΗ ΓΗ!

Με κιάλια θα έχουν τη δυνατότητα παρατηρητές από τη Γη να δουν μια σπάνια σε μέγεθος έκρηξη σούπερ-νόβα, σε απόσταση «μόλις» 21 εκατομμυρίων ετών φωτός από τον πλανήτη μας.

















Η έκρηξη, η πιο κοντινή και πιο ορατή από τον πλανήτη μας σούπερ-νόβα εδώ και 25 χρόνια, είναι δυνατό να γίνει εμφανής και από την Ελλάδα, εάν ο ουρανός είναι καθαρός. Ειδικότερα, θα εντοπίζεται προς την κατεύθυνση της Μεγάλης Άρκτου, πάνω αριστερά από τα τελευταία δύο άστρα της, από τις 9 έως τις 12 Σεπτεμβρίου, οπότε το φαινόμενο (σε μπλε-άσπρη απόχρωση) θα γίνει πιο αισθητό. Για πολλούς ανθρώπους θα είναι πιθανότατα η μοναδική ευκαιρία στη ζωή τους να δουν με γυμνά μάτια μια έκρηξη σούπερ-νόβα, καθώς η επόμενη μπορεί να συμβεί σε 100 χρόνια.


Η έκρηξη εντοπίστηκε για πρώτη φορά στον γαλαξία του «Τροχού», στις 24 Αυγούστου, από τον αστρονόμο του πανεπιστημίου της Καλιφόρνια-Μπέρκλεϊ, Πίτερ Νιούτζεντ, ενώ σε λίγες μέρες η λάμψη της αναμένεται να αργοσβήσει και το φαινόμενο θα είναι ορατό μόνο με μεγάλο τηλεσκόπιο, μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου.


Πρόκειται για μια από τις πιο έγκαιρες στην ιστορία ανακαλύψεις έκρηξης σούπερ-νόβα (του λεγόμενου "τύπου 1α"), σχεδόν από το ξεκίνημά της, και δεν αποκλείεται έτσι να μελετηθεί επιστημονικά περισσότερο από κάθε άλλη τέτοια έκρηξη μέχρι σήμερα. «Υπάρχουν δισεκατομμύρια άστρα στον γαλαξία μας, αλλά αυτή η σούπερ-νόβα θα τα επισκιάσει όλα μέσα στο Σαββατοκύριακο» δήλωσε ο Νιούτζεντ.
πηγή: zougla.gr


worldjudge2012

Δεν υπάρχουν σχόλια: