Παρασκευή 11 Νοεμβρίου 2011

ΡΩΣΙΑ: ΑΠΕΤΥΧΑΝ ΟΙ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΔΙΑΣΩΣΗΣ ΤΟΥ ΔΙΑΣΤΗΜΙΚΟΥ ΣΚΑΦΟΥΣ

Υπάρχουν πολύ μικρές πιθανότητες για τη διάσωση του διαστημικού σκάφους Phobos-Grunt, του πρώτου διαστημικού οχήματος που εκτοξεύεται από τη Ρωσία τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια, το οποίο, αντί να πάρει κατεύθυνση προς τον πλανήτη Αρη, παρέμεινε σε τροχιά γύρω από τη...

Γη, δήλωσε σήμερα πηγή της ρωσικής υπηρεσίας διαστήματος.

«Αυτή τη νύκτα έγιναν πολλές απόπειρες για να τη λήψη τηλεμετρικών στοιχείων του σκάφους. Όλες απέτυχαν. Οι πιθανότητες να διασωθεί το σκάφος είναι πολύ, πολύ μικρές», δήλωσε η ρωσική διαστημική πηγή στο πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Το διαστημικό σκάφος Phobos-Grunt εκτοξεύθηκε τη νύκτα της Τρίτης προς την Τετάρτη με πύραυλο Zenit από το κοσμοδρόμιο του Μπαϊκονούρ, στο Καζακστάν. Όμως ετέθη σε τροχιά γύρω από τη Γη, αντί να προωθηθεί με τη βοήθεια των πρόσθετων κινητήρων του προς τον Φόβο, τον δορυφόρο του Άρη.

Αποστολή του ρωσικού διαστημικού σκάφους ήταν να φθάσει στην περιοχή του Άρη έπειτα από ταξίδι ένδεκα μηνών και να περισυλλέξει δείγματα από το έδαφος του Φόβου, του δορυφόρου του Άρη, για να μεταφερθούν στη Γη το 2014.

Στόχος της αποστολής ήταν να διευκρινισθεί εάν ο Φόβος είναι ένας αστεροειδής που έχει παγιδευτεί στην τροχιά του Άρη ή αν έχει αποσπαστεί από το σώμα του κόκκινου πλανήτη, κάτι το οποίο θα βοηθούσε στην καλύτερη κατανόηση των μηχανισμών της διαμόρφωσης του ηλιακού συστήματος.

Μία αποτυχία της αποστολής του Phobos-Grunt συμπαρασύρει και την πρώτη κινεζική αποστολή στον Άρη, αφού το ρωσικό διαστημικό σκάφος επρόκειτο να θέσει σε τροχιά γύρω από τον κόκκινο πλανήτη τον κινεζικό δορυφόρο Yinghuo-1 με στόχο να εξετάσει την επιφάνεια του πλανήτη και το μαγνητικό του πεδίο.

Το σχέδιο του Phobos-Grunt είναι η πρώτη απόπειρα της Ρωσίας να πραγματοποιήσει διαπλανητική αποστολή μετά την αποτυχία, τον Νοέμβριο 1996, της αποστολής του διαστημοπλοίου Mars 96, το οποίο έπεσε στον Ειρηνικό Ωκεανό.

πηγή: fimotro


worldjudge2012

Δεν υπάρχουν σχόλια: