Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2011

ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΔΙΑΣΤΗΜΙΚΑ ΔΕΙΓΜΑΤΑ ΕΧΟΥΝ ΧΑΘΕΙ ΑΠΟ ΤΑ ΑΡΧΕΙΑ ΤΗΣ ΝΑΣΑ!!!


ImageΚι όμως, συνέβη ακόμη και στη NASA: Η αμερικανική διαστημική υπηρεσία έχασε εκατοντάδες δείγματα που είχαν συλλεχθεί σε διαστημικές αποστολές! Σύμφωνα με έκθεση επιθεωρητή, έχουν «εξαφανιστεί» περισσότερα από 500 δείγματα μετεωριτών, πέτρες από τη Σελήνη, ακόμα και πολύ σπάνια και πολύτιμα δείγματα τα οποία συλλέχθηκαν από την πρώτη αποστολή στη Σελήνη το 1969.

Πολλά από τα δείγματα αυτά είχαν δοθεί προσωρινά σε επιστήμονες για να τα μελετήσουν, αλλά δεν επεστράφησαν ποτέ, ενώ πολλά άλλα απλώς χάθηκαν.
Μάλιστα σε μία περίπτωση ερευνητής της NASA είχε στην κατοχή του δείγματα που είχε δανειστεί πριν από 35 ολόκληρα χρόνια, ενώ ένας άλλος είχε στο εργαστήριό του μετεωρίτες της NASA που είχε δανειστεί 16 χρόνια πριν. Αξιοσημείωτη είναι μια τρίτη περίπτωση, ενός ερευνητή που μέσα στο 2010 έχασε όχι ένα, όχι δύο, αλλά 18 σεληνιακά δείγματα, ενώ 218 δείγματα μετεωριτών είχαν κλαπεί από έναν ερευνητή, αλλά αργότερα βρέθηκαν από τη NASA.
«Αυτά τα δείγματα είναι πολύ σπάνια και πολύ σημαντικά για την έρευνα» ανέφερε στην έκθεσή του ο επιθεωρητής Πολ Μάρτιν, ο οποίος έκανε λόγο για «έλλειψη επαρκών ελέγχων στον δανεισμό πετρών από τη Σελήνη και άλλων αστροϋλικών, που αυξάνει τον κίνδυνο απώλειας αυτών των μοναδικών αντικειμένων».
Ο Μάρτιν έκανε έκκληση για ένα καλύτερο σύστημα καταχώρισης, ενώ απέδωσε την αμέλεια των επιστημόνων και στο ότι η επιστημονική κοινότητα δεν αναγνωρίζει πλέον τη σπανιότητα και την ιστορική σημασία του σεληνιακού υλικού. «Φαίνεται ότι η Σελήνη, ή τουλάχιστον η εξερεύνησή της από τον άνθρωπο, έχει χάσει λίγη από τη λάμψη της μέσα στις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες».
πηγή: defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: