Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2011

ΣΥΜΠΑΝΤΙΚΗ ΑΝΑΚΑΛΥΨΗ: ΤΑ ΚΑΡΔΙΟΧΤΥΠΙΑ ΤΗΣ ΠΙΟ ΜΙΚΡΗΣ ΜΑΥΡΗΣ ΤΡΥΠΑΣ!

ImageΙταλοί επιστήμονες κατάφεραν να εντοπίσουν τη μικρότερη μελανή οπή στο Σύμπαν και μάλιστα υποστηρίζουν ότι άκουσαν τους χτύπους της «καρδιάς» της!
Τo σύστημα IGR J17091-3624 αποτελείται από ένα άστρο και μια μαύρη τρύπα με μάζα μόλις 14 φορές μεγαλύτερη από αυτή του Ήλιου. Οι ερευνητές εντόπισαν ένα μοτίβο εκπομπής ακτίνων Χ παρόμοιο με εκείνο που καταγράφεται στο ηλεκτροκαρδιογράφημα ενός ανθρώπου.


Επιστήμονες του Παρατηρητηρίου Brera κατάφεραν να εντοπίσουν το σύστημα IGR J17091-3624 χρησιμοποιώντας το διαστημικό παρατηρητήριο Rossi X-ray Timing Explorer (RXTE) της NASA που μελετά τα άστρα νετρονίου και μαύρες τρύπες. Το σύστημα βρίσκεται εντός του γαλαξία μας στον αστερισμό του Σκορπιού αλλά η ακριβής του θέση δεν έχει υπολογισθεί ακόμη.
Το σύστημα βρίσκεται σε απόσταση 16-65 χιλιάδες έτη φωτός από τον πλανήτη μας και σε αυτό βρίσκεται η μικρότερη μελανή οπή που έχει εντοπιστεί μέχρι σήμερα στο Σύμπαν με μάζα μόλις 14 φορές μεγαλύτερη από αυτή του Ήλιου. Η μίνι μαύρη τρύπα εκπέμπει μοτίβα ακτίνων Χ που διαρκούν από λίγα δευτερόλεπτα ως και λίγες ώρες.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα μοτίβα αυτά είναι παρόμοια με τα μοτίβα των ηλεκτροκαρδιογραφημάτων.
Τα συγκεκριμένα μοτίβα έχουν εντοπιστεί μόλις μια φορά μέχρι σήμερα σε μια άλλη μαύρη τρύπα αλλά αυτή την φορά ο εντοπισμός τους συνοδεύτηκε από την ανακάλυψη της μικρότερη μαύρης τρύπας που γνωρίζουμε.


Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: