Τρίτη 14 Φεβρουαρίου 2012

Στη Ρωσία μεταφέρθηκαν τα πρώτα δείγματα από την «προϊστορική» Λίμνη Βοστόκ

Μια γυάλινη φιάλη με νερό από την μυστηριώδη, υπόγεια Λίμνη Βοστόκ στην Ανταρκτική παραδόθηκε συμβολικά στον Ρώσο πρωθυπουργό Βλαντιμίρ Πούτιν, λίγες ημέρες μετά την ολοκλήρωση της γεώτρησης σε βάθος σχεδόν τεσσάρων χιλιομέτρων μέσα στον πάγο.

Από τις 370 λίμνες γλυκού νερού που έχουν εντοπιστεί τα τελευταία χρόνια κάτω από το κάλυμμα πάγου της Ανταρκτικής, η Λίμνη Βοστόκ είναι μακράν η μεγαλύτερη, με έκταση ...15,690 χιλιομέτρων. Οι πρώτες ενδείξεις για την ύπαρξή της ήρθαν από βρετανικά ραντάρ τη δεκαετία του 1970.


Τo νερό της Λίμνης Βοστόκ δεν έχει έρθει σε επαφή με τον ατμοσφαιρικό αέρα εδώ και 14 με 20 εκατομμύρια χρόνια, και οι επιστήμονες ελπίζουν να ανακαλύψουν εξωτικές (εννοεί εξωγήινες) μορφές ζωής που ακμάζουν στο αιώνιο, απομονωμένο σκοτάδι.

Πολλοί επιστήμονες θεωρούν μάλιστα ότι η εξερεύνηση της λίμνης θα δώσει στοιχεία για τις μορφές ζωής που ενδέχεται να φιλοξενούν οι υπόγειοι ωκεανοί της Ευρώπης, δορυφόρου του Δία, καθώς και του Εγκέλαδου, δορυφόρου του Κρόνου.



Έπειτα από μια δεκαετία προσπαθειών, η ρωσική αποστολή στην Ανταρκτική έφτασε μέχρι την επιφάνεια της λίμνης στις αρχές Φεβρουαρίου.



Η ρωσική γεώτρηση παρέμενε για χρόνια αμφιλεγόμενη, καθώς πολλοί ειδικοί ανησυχούσαν για μόλυνση των νερών από το γεωτρύπανο. Για να αποφύγουν αυτό το ενδεχόμενο, οι Ρώσοι ρύθμισαν την πίεση μέσα στο φρεάτιο της γεώτρησης ώστε το νερό της λίμνης να αρχίσει να ανεβαίνει μέσα στο φρεάτιο. Αυτό σημαίνει ότι δείγματα νερού μπορούν να συλλεχθούν χωρίς να χρειαστεί να εισέλθουν τα όργανα μέσα στην ίδια τη λίμνη.

Όπως αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο, το δείγμα νερού που παραδόθηκε στον Πούτιν προέρχεται από τον πάγο που υπήρχε ακριβώς πάνω από τη λίμνη, όχι όμως από το εσωτερικό της.

«Λίμνη Βοστόκ, ηλικίας άνω του ενός εκατομμυρίου ετών» έγραφε η ετικέτα στη φιάλη με το κιτρινωπό υγρό.

Σε ένα μάλλον... κρύο αστείο, ο Πούτιν ρώτησε τον Γιούρι Τρούτνεφ, υπουργό Φυσικών Πόρων και Οικολογίας, αν είχε πιει νερό από το δείγμα. 

«Όχι» απάντησε ξερά ο υπουργός, για να πάρει την ανταπάντηση του πρωθυπουργού: «Αυτό θα ήταν όντως περίεργο. Πρώτα ήπιαν το νερό οι δεινόσαυροι και μετά ο Τρούτνεφ».


Δεν υπάρχουν σχόλια: