Πέμπτη 10 Μαΐου 2012

Στην Κρήτη έζησε το μικρότερο μαμούθ του κόσμου


Το μικρότερο μαμούθ που έχει ανακαλυφθεί ως σήμερα, το«μαμούθ το κρητικό», φαίνεται ότι φιλοξενούσε η Ελλάδα, εκτός από τους διάσημους ελέφαντες-νάνους της Τήλου και τα μαστόδοντα των Γρεβενών.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της ιστοσελίδας





in.gr, ο «Μαμουθάκης», που είχε ύψος 1,13 μέτρα και βάρος γύρω στα 300 κιλά, ήταν γνωστός από απολιθώματα που ανακαλύφθηκαν το 1907 στη βόρεια Κρήτη και χρονολογήθηκαν στα μερικές εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια πριν.

Μέχρι σήμερα, όμως, οι παλαιοντολόγοι πίστευαν ότι επρόκειτο για ελέφαντα-νάνο, παρόμοιο με αυτούς που ζούσαν στην Τήλο, και τον ονόμασαν Elephas creticus.

Τώρα, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, ερευνητές του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας του Λονδίνου υποστηρίζουν ότι το παράξενο παχύδερμο ήταν στην πραγματικότητα το μικρότερο μαμούθ του κόσμου, και πρέπει να μετονομαστεί σε Mammuthus creticus.

Σημειώνεται ότι το μαμούθ-νάνος της Κρήτης πρέπει να κατάγεται από πιο μεγαλόσωμα παχύδερμα, συρρικνώθηκε όμως στην πορεία της εξέλιξης λόγω ενός φαινομένου που ονομάζεται νησιωτικός νανισμός, καθώς στα νησιά οι διαθέσιμοι πόροι είναι συχνά λιγοστοί.