Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου 2012

Στα ίχνη των Ρώσων και οι Βρετανοί στην Ανταρκτική

ΛΙΜΝΗ ELISWORTH

Οι τελευταίες λεπτομέρειες μόνο λείπουν από την έναρξη της αποστολής εξερεύνησης της λίμνης Ellsworth στην Ανταρκτική από βρετανική επιστημονική ομάδα.

Πρόκειται για μια δύσκολη αποστολή περίπου του ίδιου βαθμού δυσκολίας με την προηγουμένη ρωσική αποστολή η οποία τρύπησε την επιφάνεια του πάγου για να συλλέξει δείγματα από την άλλη μεγάλη λίμνη της Ανταρκτικής τη λίμνη Vostok.


Ο πάγος πάνω από την επιφάνεια της λίμνης Ellsworth έχει πάχος 3,2 χλμ. και τα κατασκότεινα νερά της Ellsworth έχουν μείνει χωρίς επαφή με το εξωτερικό περιβάλλον για τουλάχιστον 500.000 χρόνια!

Σκοπός της βρετανικής αποστολής είναι να ερευνήσει τις πιθανότητες ζωής στο συγκεκριμένοι ακραίο περιβάλλον τόσο από άποψη πιέσεων όσο και απουσία φωτός και το μόνο που πιθανολογείται ως ένδειξη ζωής είναι η ύπαρξη μικροβιολογικών οργανισμών.

Η λίμνη έχει μήκος 14 χλμ. πλάτος 3 χλμ. και 160 μέτρα βάθος κάτω από την επιφάνεια του πάγου.

Για να αποφευχθεί ο κίνδυνος μόλυνσης της λίμνης από εξωτερικούς παράγοντες το νερό που θα συλλεχθεί ως δείγμα πρόκειται να περάσει από φιλτράρισμα έτσι ώστε να απομακρυνθούν μικρόβια, στη συνέχεια περάσει από υπεριώδη ακτινοβολία, θα θερμανθεί στους 90 βαθμούς Κέλσιου πριν περάσει από την ειδική υποδοχή στο τρυπάνι, ενώ όλα τα εξαρτήματα του τρυπανιού έχουν απολυμανθεί και φυλάσσονται αεροστεγώς.

Η βρετανική αποστολή η οποία αποτελείται από 8 άτομα πρόκειται να ξεκινήσει τη πρώτη προσπάθεια για γεώτρηση μέσα στην εβδομάδα.