Πέμπτη 10 Ιανουαρίου 2013

Ο αστεροειδής Απόφις είναι μεγαλύτερος από το αναμενόμενο

Αυτές είναι οι πρώτες εικόνες που ελήφθησαν από το Ευρωπαϊκό τηλεσκόπιο Herschel Space του αστεροειδή Apophis που πλησιάζει τη Γη, και δείχνουν ότι ο αστεροειδής είναι λίγο μεγαλύτερος από ότι αρχικά υπολογίστηκε...


Οι εικόνες που έστειλε στη Γη το Herschel συνελήφθησαν σε διαφορετικά μήκη κύματος με υπέρυθρες οπτικές ακτίνες, και χάρη σ 'αυτές μπορεί να αποδειχθεί ότι οApophis είναι λίγο μεγαλύτερος από τις αρχικές εκτιμήσεις, που υπολογίζονταν να έχει διάμετρο μεταξύ 210 και 310 μέτρα, ενώ τώρα υπολογίζεται περίπου μεταξύ 310 και 340 μέτρων.

Η αύξηση αυτή μεταφράζεται σε αύξηση της τάξης του 70% από τις τρέχουσες εκτιμήσεις για τον όγκο, δήλωσε ο Thomas Mueller, από το γερμανικό Ινστιτούτο Max Planck για την Εξωγήινη Φυσική στο Garching.

Τώρα ο αστεροειδής φαίνεται να είναι πολύ λιγότερο απειλητικός, αμέσως μετά την ανακάλυψή του το 2004 που ονομάστηκε ''ο αστεροειδής για το τέλος του κόσμου.''

Εκείνη την εποχή, η πιθανότητα μιας σύγκρουσης με τη Γη φαίνεται να ήταν στο 2,7%, αλλά νέοι υπολογισμοί δείχνουν τώρα ότι θα περάσει 36.000 χιλιόμετρα από την τροχιά της Γης, στο ύψος στο οποίο υπάρχουν οι γεωστατικοί δορυφόροι.

Ωστόσο το 2036 που θα μας ξανά επισκεφθεί εξακολουθεί να υπάρχει ένας βαθμός αβεβαιότητας για την τροχιά του τονίζει ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ESA)

Τα πολύτιμα δεδομένα κατεγράφησαν και υπολογίστηκαν από το διαστημικό τηλεσκόπιο Herschel που παρατήρησε τον Apophis για περίπου δύο ώρες, ενώ ο αστεροειδής ήταν περίπου 14,5 εκατομμύρια μίλια από τη Γη.

πηγή Αποκάλυψη