Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου 2013

ΒΙΝΤΕΟ-ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ: Εικόνες αποκάλυψης στη Ρωσία, 250 τραυματίες από τη βροχή μετεωριτών

Όλο και περισσότερα βίντεο «ανεβαίνουν» στο youtube, από την βροχή μετεωριτών, που προκάλεσε εκρήξεις στα χαμηλά στρώματα της ατμόσφαιρας πάνω από τα Ουράλια και περιοχές της κεντρικής Ρωσίας με αποτέλεσμα να σπάσουν τα τζάμια σε πολλά κτίρια. 
Όπως μετέδωσε το πρακτορείο Ιντερφαξ επικαλούμενο πληροφορίες των τοπικών αρχών, 250 άνθρωποι, ανάμεσά τους παιδιά, έχουν τραυματιστεί...

«Στις 11:00 τοπική ώρα (07:00 ώρα Ελλάδας) δεχτήκαμε πολυάριθμες κλήσεις για τραυματισμούς--κοψίματα και μώλωπες», διευκρίνισε τοπικός αξιωματούχος.
«Ο μετεωρίτης διασπάστηκε πάνω από τα Ουράλια και ανεφλέγη στα κατώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας. Κομμάτια του μετεωρίτη έπεσαν σε αραιοκατοικημένες ζώνες της περιοχής του Τσέλιαμπινσκ», ανακοίνωσε το τοπικό γραφείο του ρωσικού υπουργείου Εκτάκτων Καταστάσεων, ενώ από το κρουστικό κύμα έσπασαν τα τζάμια στους πάνω ορόφους κτιρίων.
Τοίχος κατέρρευσε σε εργοστάσιο στην ίδια πόλη, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν ελαφρά τρεις ή τέσσερις άνθρωποι, μετέδωσε το Ιντερφαξ.
Το υπουργείο Εκτάκτων Αναγκών ανακοίνωσε πως κινητοποίησε 20.000 άντρες και τρία αεροπλάνα ή ελικόπτερα για να επιθεωρήσουν τις περιοχές, ενώ κάλεσε τους πολίτες να μην πανικοβάλλονται.
«Δεν αποφασίστηκε να απομακρυνθούν πολίτες από τις κατοικίες τους, το επίπεδο ραδιενέργειας είναι κανονικό, σας ζητάμε να μην πανικοβάλλεστε", επισημαίνεται στην ιστοσελίδα του υπουργείου. Σύμφωνα με τα πρακτορεία ειδήσεων, το φαινόμενο παρατηρήθηκε και στο Καζακστάν».

Ένας αστεροειδής, στο μέγεθος περίπου μισού ποδοσφαιρικού γηπέδου, αναμένεται να περάσει πολύ κοντά από τη Γη και θα είναι ορατός την Παρασκευή από την ανατολική Ευρώπη, την Ασία και την Αυστραλία.
Η ονομασία του αστεροειδούς είναι 2012 DA14, αφού ανακαλύφθηκε πέρυσι από Ισπανούς αστρονόμους στο παρατηρητήριο Λα Σάγκρα και έχει διάμετρο περίπου 45 μέτρα.
Ο αστεροειδής είναι αρκετά μεγάλος ώστε θα μπορούσε να καταστρέψει μια ολόκληρη πόλη εάν προσέκρουε στη Γη, κάτι που οι επιστήμονες της NASA έχουν αποκλείσει.
Ο DA14 πρόκειται να περάσει σε απόσταση περίπου 27.650 χιλιομέτρων από τη Γη, ενώ θα είναι ορατός με τη βοήθεια μικρού τηλεσκοπίου, σε ένα μεγάλο μέρος του ανατολικού ημισφαιρίου, δήλωσαν επιστήμονες της NASA.
Ο αστεροειδής κινείται με 7,8 χιλιόμετρα ανά δευτερόλεπτο και σύμφωνα με τους αστρονόμους είναι ένας από τους μεγαλύτερους που θα έχουν περάσει τόσο κοντά από τον πλανήτη μας. Αποτελεί, επίσης, ένα από τα αντικείμενα που θα περάσουν τόσο κοντά από τη Γη μέσα στον επόμενο αιώνα.