Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου 2013

Δημιουργήστε νέο σύστημα κατάρριψης μετεωριτών

Η ρωσική Αεράμυνα ξεκινά πρόγραμμα αντιμετώπισης μετεωριτών αλλά και άλλων σωμάτων με στόχο την προστασία της επικράτειας της χώρας, ανακοίνωσε ο διοικητής του δυτικού τμήματος ζώνης αεράμυνας αντιστράτηγος Igor Makushev.

«Οι αεροδιαστημικές αμυντικές δυνάμεις έχουν λάβει εντολή να ασχοληθούν με το ζήτημα και να παρουσιάσουν σύντομα ένα... σχέδιο δράσης έτσι ώστε να προστατέψουν τη Ρωσία από τους διαστημικούς ταξιδιώτες» είπε ο Ρώσος αντιστράτηγος.

Η ανακοίνωση αυτή έρχεται ύστερα από την πτώση του μετεωρίτη στην περιοχή Chelyabinsk των Ουραλίων ο οποίος προκάλεσε έκρηξη 500 kt με τη μάζα του να υπολογίζεται στους 10.000 τόνους, με 17 μέτρα διάμετρο ενώ εισήλθε στην ατμόσφαιρα με ταχύτητα 64.373 χ.α.ω.

«Κανένα από τα υπάρχοντα συστήματα, είτε ρωσικά είτε αμερικανικά δεν μπορούν να εντοπίσουν τα σώματα αυτά πριν αυτά εισέλθουν στην ατμόσφαιρα», δήλωσε ο Boris Shustov διευθυντής του Αστρονομικού Ινστιτούτου της ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως οι αστρονόμοι έχουν καταφέρει μέχρι στιγμής να εντοπίσουν μόνο το 2% των εν δυνάμει καταστρεπτικών ουράνιων σωμάτων που περιφέρονται στο ηλιακό σύστημα και τα οποία έχουν διάμετρο άνω των 50 μέτρων.