Κυριακή 17 Φεβρουαρίου 2013

Πουλάνε τον μετεωρίτη στο διαδίκτυο

Έχουν περάσει περίπου δύο 24ωρα από την έκρηξη του μετεωρίτη βάρους 40 τόνων το βράδυ της Παρασκευής πάνω από τα Ουράλια όρη και φαίνεται ότι ξύπνησε ήδη το... επιχειρηματικό δαιμόνιο των κατοίκων της ρωσικής πόλης Τσέλιαμπινσκ, οι οποίοι επιδίδονται σε κυνήγι θησαυρού!

Τι και αν περίπου 1.200 συμπολίτες τους προσπαθούν ακόμα να αναρρώσουν και να επουλώσουν τα τραύματά τους από την απρόσμενη έκρηξη που έγινε στον ουρανό; Κάποιοι έχουν στο μυαλό τους αποκλειστικά και μόνο τα οικονομικά οφέλη από αυτό το συμβάν. Έτσι, βγήκαν από τα σπίτια τους, προκειμένου να συλλέξουν κομμάτια του μετεωρίτη που «προσγειώθηκαν» κοντά τους.

Γνωρίζοντας ότι κάπου εκεί έξω υπάρχουν απεγνωσμένοι συλλέκτες, που θα έκαναν τα πάντα για να... πιάσουν στα χέρια τους ένα από αυτά τα μικρά κομματάκια, αφού τα συνέλεξαν, άρχισαν να τα προωθούν και να τα δημοπρατούν μέσω Διαδικτύου και συγκεκριμένα μέσα από το site www.Avito.Ru, που είναι ένα από τα μεγαλύτερα website της χώρας με διαφημίσεις.

Σε μια ανάρτηση στο Avito.Ru, ένας χρήστης με το όνομα Andrew διαφημίζει 18 κομμάτια του «μετεωρίτη από τις ειδήσεις» (όπως γράφει), κομμάτια που μπορεί καθένας να αποκτήσει, καταβάλλοντας μόλις 12,42 ευρώ. Ο ίδιος υπόσχεται ότι τα κομμάτια αυτά μπορούν να πάνε στη Μόσχα μέσω αεροπλάνου που θα ξεκινήσει από το Τσέλιαμπινσκ, την πόλη με τους «δαιμόνιους» κατοίκους.

Ένας άλλος κάτοικος της πόλης άφησε τη δική του ανακοίνωση στο site, γράφοντας: «Αγοράστε ένα κομμάτι από το μετεωρίτη του Τσέλιαμπινσκ, που βρέθηκε σήμερα στον τόπο του συμβάντος, φωτογραφία θα αναρτηθεί αργότερα. Ερωτήσεις δεκτές μέσω mail, τιμή συζητήσιμη».

Ένας τρίτος χρήστης, με το όνομα Σεργκέι, ζητάει μόλις 7,5 ευρώ για ένα κομμάτι της… διαστημικής πέτρας. «Πωλείται κομμάτι του μετεωρίτη, είναι καινούργιο» γράφει, έχοντας αναρτήσει ταυτόχρονα και φωτογραφία, όπου απεικονίζεται ο ίδιος να κρατάει το πέτρωμα στο χέρι του, σύμφωνα με το ρωσικό site «Gazeta».

«Το Διαδίκτυο είναι γεμάτο με ανθρώπους και συλλέκτες που λένε ότι θέλουν να αποκτήσουν και εκείνοι ένα θραύσμα» δηλώνει ο Όλεγκ Καρπόβ, κάτοικος του Τσέλιαμπινσκ. «Μπορεί τελικά όλο αυτό που έγινε να μην είναι και τόσο κακό, αν είναι να μας αποφέρει χρήματα».

Και εκεί είναι που έρχεται η γνώμη και η συμβουλή των επιστημόνων, που μπορεί να τους χαλάσει όλο αυτό το... επιχειρηματικό σχέδιο, μιας και οι ρωσικές αρχές ζητούν από τον κόσμο να μην έρχεται -για την ώρα- σε επαφή με τα κομμάτια της πέτρας, μέχρι να γίνουν οι απαραίτητοι έλεγχοι.

πηγή