Δευτέρα 15 Ιουλίου 2013

Επιστήμονας "ανέστησε" βρύα τα οποία είχαν παγώσει κάτω από παγετώνες για περίπου 400 χρόνια



Σε ένα από τα ταξίδια που κάνει κάθε χρόνο στην Αρκτική, μια καναδή επιστήμονας εντόπισε βρύα τα οποία είχαν παγώσει κάτω από παγετώνες για περίπου 400 χρόνια. Όταν πήρε το φυτό πίσω στο εργαστήριό της, αναρωτήθηκε αν θα μπορούσε να αναστηθεί. Και τελικά, τα κατάφερε!

Η βιολόγος Catherine La Farge και οι συνεργάτες της πηγαίνουν κάθε χρόνο στον παγετώνα Teardrop στη νήσο Ελσμίρ που βρίσκεται στο Καναδικό Αρκτικό αρχιπέλαγος. Τα τελευταία χρόνια παρατηρούσαν τον παγετώνα να συρρικνώνεται αποκαλύπτοντας πετρώματα, λάσπη και βρύα τα οποία είχαν θαφτεί κάτω από τον πάγο κατά τη διάρκεια της Μικρής Εποχής των Παγετώνων η οποία διήρκησε από το 1550 μέχρι το 1850.

Συνήθως τα βρυόφυτα που βρίσκονται κάτω από τον πάγο έχουν μαύρο χρώμα και είναι νεκρά αλλά σε αυτήν την περίπτωση, η La Fagre εντόπισε μια ποσότητα η οποία ήταν ελαφρώς πρασινωπή και αποφάσισε να τη μεταφέρει στο εργαστήριο του πανεπιστημίου της Αλμπέρτα στον Καναδά. Η La Fagre είπε στο περιοδικό Edmonton πως ρίχνοντας μια πιο προσεκτική ματιά, εντόπισε ένα μικρό πράσινο στέλεχος και έτσι αποφάσισε να δει αν το φυτό μπορεί να αναστηθεί.

Στα νέα του BBC ανέφερε επιπλέον πως έβλεπε κάποια από τα στελέχη του φυτού να έχουν βγάλει νέα πράσινα παρακλάδια, κάτι που σήμαινε πως καταφέρνουν να αναπλασθούν στο φυσικό τους περιβάλλον και αυτό της έκανε τρομερή εντύπωση.

Αφού τα βρύα τοποθετήθηκαν στα ρηχά γυάλινα πιατάκια του εργαστηρίου που χρησιμοποιούνται για καλλιέργεια οργανισμών (τρυβλία Πέτρι) για αρκετές βδομάδες, σε κάποια από αυτά, τα βρύα άρχισαν όντως να μεγαλώνουν. Έπειτα από μερικούς μήνες τα τρυβλία αυτά ήταν γεμάτα από τα βρύα-ζόμπι. Τα αποτελέσματα της μελέτης της La Fagre και των συνεργατών της δημοσιεύτηκαν στην Εθνική Ακαδημία Επιστημών των Η.Π.Α.

Τα βρυόφυτα είναι ειδική κατηγορία φυτών. Αντίθετα από τα περισσότερα φυτά, τα βρυόφυτα δεν έχουν κάποιο αγγειακό σύστημα για να μεταφέρουν τα διατροφικά υγρά στα διάφορα μέρη τους ώστε να αναπτυχθούν. Αυτό που γίνεται είναι πως αναπαράγονται κλωνοποιώντας τα κύτταρά τους, οπότε το μόνο που χρειάζονται είναι ένα και μόνο ζωντανό κύτταρο αρχικά για να αναπτυχθούν στη συνέχεια.

Το γεγονός της νεκρανάστασης των βρύων ύστερα από εκατοντάδες χρόνια μπορεί να έχει κάποιες ενδιαφέρουσες εφαρμογές στην ιατρική και όχι μόνο. Η La Fagre πρότεινε να σταλεί μια ποσότητα βρυόφυτων στον πλανήτη Άρη και να παρατηρηθεί το πώς θα συμπεριφερθούν στην εκεί ατμόσφαιρα.


ΠΗΓΗ