Πέμπτη 8 Αυγούστου 2013

Δεν θα φτάσει ποτέ στον ήλιο ο κομήτης της χιλιετίας

Δεν θα φτάσει ποτέ στον ήλιο ο κομήτης της χιλιετίαςΠρόκειται για τον κομήτη ISON που είχε κατεύθυνση προς τον Ήλιο και αν έφτανε θα μας παρείχε σημαντικές πληροφορίες για το ηλιακό στέμμα. Σύμφωνα με πρόσφατες εκτιμήσεις αυτό το σενάριο δεν θα πραγματοποιηθεί.
Ο κομήτης της χιλιετίας, είναι πιθανό να μην καταφέρει να διασχίσει τον Ήλιο και ίσως ούτε καν να τον φτάσει, όπως εξηγεί ο αστρονόμος Ιγκνάσιο Φερίν από το Πανεπιστήμιο της Αντιόχεια στο Μεντελίν της Κολομβίας, ο κομήτης C/2012 S1 ISON είναι πιθανό να καταστραφεί πριν ακόμα φτάσει κοντά στον Ήλιο αργότερα αυτό το φθινόπωρο.
Οι ερευνητές ήταν αρχικά πολύ ενθουσιασμένοι όταν υπολόγισαν την τροχιά του κομήτη και συνειδητοποίησαν ότι θα έφτανε στον Ήλιο στις 28 Νοεμβρίου 2013. Οι νέες παρατηρήσεις τόσο από επαγγελματικό όσο και από ερασιτεχνικά τηλεσκόπια, όπως το Χαμπλ, δείχνουν ότι ο κομήτης δεν θα καταφέρει να κάνει την υπέρβαση.
Το αν τελικά θα καταφέρει να φτάσει ή και να περάσει τον Ήλιο ο κομήτης θα εκτιμηθεί στις αρχές Σεπτεμβρίου. Το μόνο σίγουρο είναι ότι σε λίγους μήνες οι παρατηρητές του ουρανού θα γίνουν μάρτυρες σε ένα μοναδικό και σπάνιο θέαμα που θα αφορά είτε την πρώτη φορά που ένας κομήτης περνάει τον Ήλιο είτε την καταστροφή του κομήτη της χιλιετίας.


πηγή