Τετάρτη 21 Αυγούστου 2013

ΠΕΡΙΕΡΓΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ: ΓΙΑΤΙ Ο ΚΟΜΗΤΗΣ ISON ΔΕΝ ΜΟΙΑΖΕΙ ΓΙΑ ΚΟΜΗΤΗΣ;;;

Την ανακάλυψη έκανε ο StreetCap1 και του αξίζουν συχγαρητήρια. 

Στη φωτογραφία που βλέπετε στο σημείο Α εμφανίζεται ο κομήτης ISON όπως φωτογραφήθηκε από τηλεσκόπιο της NASA μαζί με την κόμη του. 
Στο σημείο Β έβαλα τον διασημότερο κομήτη, τον κομήτη του HALLEY όπως φαίνεται χωρίς την κόμη του.
Στο σημείο Γ υπάρχει ο κομήτης ISON με την διαφορά ότι έχει αυξηθεί 3 φορές η επιλογή του σκούρου χρώματος προκειμένου να μπορέσουμε να δούμε το σχήμα, αφαιρώντας κάπως την φωτεινότητα της κόμης.
ΕΡΩΤΗΣΗ: ΓΙΑ ΠΟΙΟΝ ΛΟΓΟ ΟΤΑΝ ΕΓΙΝΕ ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΕΜΦΑΝΙΣΤΗΚΕ ΚΑΤΙ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΟ ΤΟΥ ΣΗΜΕΙΟΥ Β ΑΛΛΑ ΕΜΦΑΝΙΣΤΗΚΑΝ...
3 ΕΥΘΥΓΡΑΜΜΑ ΤΜΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΠΑΡΑΠΕΜΠΟΥΝ ΣΕ ΕΞΩΓΗΙΝΟ ΣΚΑΦΟΣ ΤΡΙΓΩΝΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ;;; Kαι αν δεν σας κάνει αυτή η παραπομπή, παρομοιάστε την όπως θέλετε, αλλά κομήτη σίγουρα δεν μπορείτε να το πείτε.
Την απόδειξη αυτή μπορείτε να την κάνετε και οι ίδιοι σας με πολύ μεγάλη ευκολία ακολουθώντας το ακόλουθο σύνδεσμο: http://hla.stsci.edu/cgi-bin/display?image=hlsp_ison_hst_wfc3_130430_f606w_v1&autoscale=&title=Ison+130430+WFC3+F606W
Εντοπίζεται τον κομήτη όπως φαίνεται στην φωτογραφία και πατάτε 3 φορές το πλήκτρο DARKER.



Tι είχαν γράψει τα ιστολόγια για τον κομήτη ISON; 

Πριν λίγους μήνες οι επιστήμονες ενθουσιασμένοι παρακολουθούσαν την τροχιά του κομήτη ISON , να κατευθύνεται προς τον Ηλιο, αφού αν επιβίωνε από αυτή τη «συνάντηση» θα παρείχε σημαντικές πληροφορίες για το ηλιακό στέμμα. Ωστόσο οι ελπίδες των ερευνητών φαίνεται να εξανεμίζονται σύμφωνα με πρόσφατες εκτιμήσεις.
Ο ISON, γνωστός και ως «ο κομήτης της χιλιετίας» είναι πιθανό να μην καταφέρει να διασχίσει τον Ηλιο και ίσως ούτε καν να τον φτάσει, όπως παρατηρούν οι επιστήμονες, μελετώντας τα νέα δεδομένα.

Οπως εξηγεί ο αστρονόμος Ιγκνάσιο Φερίν, από το Πανεπιστήμιο της Αντιόχεια στο Μεντελίν της Κολομβίας, ο κομήτης C/2012 S1 ISON είναι πιθανό να καταστραφεί πριν ακόμα φτάσει κοντά στον Ηλιο αργότερα αυτό το φθινόπωρο.

Οι ερευνητές ήταν αρχικά πολύ ενθουσιασμένοι όταν υπολόγισαν την τροχιά του κομήτη και συνειδητοποίησαν ότι θα έφτανε στον Ηλιο στις 28 Νοεμβρίου 2013. Ωστόσο οι νέες παρατηρήσεις τόσο από επαγγελματικό όσο και από ερασιτεχνικά τηλεσκόπια, όπως το Χαμπλ, δείχνουν ότι ο κομήτης δεν θα καταφέρει να κάνει την υπέρβαση.

«Ο κομήτης ISON παρουσίασε μια περίεργη συμπεριφορά», δήλωσε ο Φέριν στην επίσημη ανακοίνωση Τύπου. «Η καμπύλη του φωτός του προδίδει μία επιβράδυνση της ταχύτητας του, η οποία υπολογίζεται ότι ξεκίνησε στις 13 Ιανουαρίου 2013. Για 132 ημέρες από την ημερομηνία αυτή και μέχρι την πιο πρόσφατη παρατήρηση, η φωτεινότητα του έχει παραμείνει σταθερή»
Οπως εξηγεί ο Φερίν, «αυτό συμβαίνει γιατί κατά τη διάρκεια της πιο κοντινής συνάντησή του με τον Ηλιο, ο μήκους 5 χιλιομέτρων, παγωμένος πυρήνας του κομήτη είτε επηρεάζεται από έντονες ηλιακές βαρυτικές δυνάμεις, είτε απλά αρχίζει να λιώνει»

Το αν τελικά θα καταφέρει να φτάσει ή και να περάσει τον Ηλιο ο κομήτης, θα εκτιμηθεί στις αρχές Σεπτεμβρίου, ωστόσο οτιδήποτε κι αν συμβεί, το μόνο σίγουρο είναι ότι σε λίγους μήνες οι παρατηρητές του ουρανού θα γίνουν μάρτυρες σε ένα μοναδικό και σπάνιο θέαμα που θα αφορά, είτε την πρώτη φορά που ένας κομήτης περνάει τον Ηλιο, είτε την καταστροφή του κομήτη της χιλιετίας.