Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου 2013

Ομάδα αρχιτεκτόνων προτείνει την κατασκευή υπόγειων σπηλαίων στον Κόκκινο Πλανήτη.

Όπως οι πρώτοι άνθρωποι βρήκαν ασφαλές καταφύγιο στις σπηλιές της Γης για να επιβιώσουν από τις καιρικές συνθήκες και τα επικίνδυνα ζώα έτσι και στον Άρη οι πρώτοι τουλάχιστον άνθρωποι που θα πάνε να ζήσουν εκεί θα πρέπει να αναζητήσουν ένα παρόμοιο καταφύγιο.

Αυτό τουλάχιστον προτείνει μια ομάδα Γερμανών αρχιτεκτόνων που υποστηρίζουν ότι είναι εφικτό να δημιουργηθούν υπόγειες σπηλιές κάτω από την επιφάνεια του Κόκκινου Πλανήτη στις οποίες θα ζουν με ασφάλεια και άνεση οι άνθρωποι.
Ο βασάλτης
Η πρόταση έρχεται από την ομάδα ZA Architects τα μέλη της οποίας βασίζουν την ιδέα τους στην παρουσία του βασάλτη που έχει εντοπιστεί στον Άρη. Σύμφωνα με τους αρχιτέκτονες της ομάδας ο βασάλτης θα αποτελέσει το βασικό υλικό δημιουργίας υπόγειων σπηλαίων μέσα στα οποία θα ζουν οι άνθρωποι προστατευμένοι από την βλαβερή ακτινοβολία αλλά και τις ακραίες ατμοσφαιρικές και περιβαλλοντικές συνθήκες του Άρη. Μάλιστα οι εμπνευστές της ιδέας δημοσίευσαν ορισμένα σχέδια των υπόγειων σπηλαίων όπως οι ίδιοι τα φαντάζονται.
Πρόκειται για μια ενδιαφέρουσα πρόταση αν μάλιστα σκεφτούμε ότι περισσότεροι από 250 χιλιάδες άνθρωποι έχουν κάνει μέχρι στιγμής αίτηση στην εταιρεία Mars One που σχεδιάζει ένα ταξίδι στον Άρη χωρίς... επιστροφή. Οι συμμετέχοντες στην αποστολή που προγραμματίζεται για το 2023 θα αποτελέσουν τους πρώτους αποίκους του Κόκκινου Πλανήτη.

tovima