Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2013

ΑΝΑΚΑΛΥΨΑΝ ΗΦΑΙΣΤΕΙΟ ΒΟΜΒΑ ΣΤΗΝ ΑΝΤΑΡΚΤΙΚΗ... ΜΟΛΙΣ 1,5 ΧΙΛΙΟΜΕΤΡΟ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ ΤΩΝ ΠΑΓΩΝ!


Εμφανίζονται σίγουροι ότι μελλοντικά θα εκραγεί, αυξάνοντας την άνοδο της στάθμης των ωκεανών παγκοσμίως

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν με τη βοήθεια ειδικών σεισμογράφων, ενεργό ηφαίστειο, 1,5 χιλιόμετρο κάτω από την επιφάνεια των πάγων στην περιοχή της Δυτικής Ανταρκτικής.



Οι επιστήμονες είναι σίγουροι ότι κάποια στιγμή μελλοντικά το ηφαίστειο θα εκραγεί, κάτι που θα επιταχύνει σημαντικά τη ροή πάγων στη θάλασσα, αυξάνοντας ακόμα περισσότερο την άνοδο της στάθμης των ωκεανών παγκοσμίως.

«Το πότε θα εκραγεί το ηφαίστειο είναι άγνωστο», δήλωσε η Amanda Lough, μεταπτυχιακή φοιτήτρια σεισμολογίας στο πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον στο Σαντ Λούις. «Κάποια στιγμή όμως θα εκραγεί και όταν συμβεί αυτό θα επιταχυνθεί το λιώσιμο των πάγων στην περιοχή», προσέθεσε.

Οι πρώτες ενδείξεις για το άγνωστο μέχρι πρότινος ηφαίστειο παρουσιάστηκαν το 2010, στα δεδομένα που συνέλεξε μια συστοιχία σεισμογράφων κατά μήκος της κρηπίδας πάγου στη Δυτική Ανταρκτική.

Τα δεδομένα έδειχναν έντονη σεισμική δραστηριότητα, η οποία όπως προέκυψε προερχόταν από ένα ηφαιστειακό σύμπλεγμα.

Σύμφωνα με την ερευνήτρια οι σεισμοί δεν ερμηνεύονται ως προειδοποίηση για άμεση έκρηξη του ηφαιστείου. Όπως εξηγεί, οποιοδήποτε ηφαίστειο δεν έχει εξαφανιστεί και διαθέτει ενεργό θάλαμο μάγματος παρουσιάζει σεισμική δραστηριότητα κάθε φορά που το μάγμα κινείται στον φλοιό.

Δεδομένου ότι το ηφαίστειο καλύπτεται από 1,5 χλμ πάγου, ενδεχόμενη έκρηξη δεν θα μπορούσε να εκτοξεύσει λάβα στην επιφάνεια. Ωστόσο, η θερμότητα της έκρηξης θα μπορούσε να λιώσει τους πάγους γύρω από το ηφαίστειο, ανεβάζοντας ακόμα περισσότερο τη στάθμη των θαλασσών.

Οι πληροφορίες για την κρηπίδα πάγου της Δυτικής Ανταρκτικής είναι τόσο λίγες που τα μοντέλα που δημιουργούν οι επιστήμονες για την κίνηση των πάγων στην επιφάνειά της είναι αδύνατο να προβλέψουν τι μέλλει γενέσθαι σε περίπτωση εσωτερικής ηφαιστειακής έκρηξης.

Ωστόσο, η νέα μελέτη υπενθυμίζει ότι εκτός από την κλιματική αλλαγή υπάρχουν και άλλες, σπανιότερες, αιτίες για το λιώσιμο των πάγων στην Ανταρκτική, όπως για παράδειγμα μια ηφαιστειακή έκρηξη.



protothema