Δευτέρα 5 Ιανουαρίου 2015

Σε επιφυλακή οι επιστήμονες για σμήνος αστεροειδών που κινείται κοντά στη Γη

ΕΧΟΥΝ ΕΝΤΟΠΙΣΕΙ 83 ΑΣΤΕΡΟΕΙΔΕΙΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ

Ένα σμήνος αστεροειδών πρόκειται να περάσουν σε κοντινή απόσταση από τον Άρη και τη Γη τους επόμενους τρείς μήνες. Αυτό τουλάχιστον αναφέρει μερίδα του ξένου Τύπου με πληροφορίες που προέρχονται από τη NASA αλλά και την υπηρεσία διαστήματος της Ρωσίας Roscosmos. Μάλιστα οι αστεροειδείς έχουν καταμετρηθεί φτάνοντας μέχρι στιγμής τους 83.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα Near Earth Object της NASA πρόκειται να υπάρξουν...

43 αστεροειδείς οι θα πλησιάσουν τη Γη τον Ιανουάριο άλλοι 25 τον Φεβρουάριο και 15 τον Μάρτιο. Πρόκειται αναμφισβήτητα για ένα ασυνήθιστο σμήνος αστεροειδών το θα κάνει «εμφάνισή» του περνώντας πολύ κοντά στον πλανήτη μας.

Όπως αναφέρεται η μεγαλύτερη απειλή προέρχεται από τον αστεροειδή 2007 EJ ο οποίος θα προσεγγίσει τη Γη στις 12 Ιανουαρίου. Με διάμετρο η οποία πλησιάζει τα 1500 μέτρα ο συγκεκριμένος αστεροειδής ταξιδεύει στο διάστημα με ταχύτητα 55.000 χλμ. την ώρα.

Ο επόμενος μεγάλος αστεροειδής ο οποίος αναμένεται για τις 17 Ιανουαρίου είναι ο 1991 VE, έχοντας διάμετρο 1400 μέτρων περίπου. Στις 15 και 23 Ιανουαρίου δύο αστεροειδείς διαμέτρου 10οο μέτρων περίπου οι 2014 UF206 και 2062 Aten θα περάσουν αντίστοιχα κοντά από τη Γη. Θα ακολουθήσει στη συνέχεια και πιο συγκεκριμένα στις 27 Φεβρουαρίου ο 2003 YK118 με διάμετρο 1207 μέτρων ενώ την ίδια ημέρα θα κάνει την εμφάνισή του και ο διαμέτρου 2.253 μέτρων 2000 EE14. Για τον Μάρτιο η μεγαλύτερη εν δυνάμει απειλή είναι ο 2002 GM2 με διάμετρο κοντά στα 1000 μέτρα ο οποίος αναμένεται στις 3 Μαρτίου.

Μάλιστα ο γιγάντιος 2000 EE14 δε θα είναι μόνο ο μεγαλύτερος αστεροειδής για τον τετράμηνο αλλά θα περάσει και στην πλησιέστερη απόσταση από τη Γη περί τα 27 εκατ. χλμ. από τον πλανήτη μας.

Φυσικά όπως επίσης αναφέρεται δεν υπάρχει κίνδυνος σύγκρουσης με τη Γη κανενός από τα 83 αυτά μεγαλύτερα ή μικρότερα σώματα τα οποία κινούνται σχεδόν σε σχηματισμό αλλά οι επιστήμονες δεν φοβούνται τόσο για τους συγκεκριμένους κομήτες αλλά για άλλους εξίσου επικίνδυνους οι οποίοι δεν έχουν εντοπιστεί, αλλά κινούνται στο ηλιακό μας σύστημα «παρασυρόμενοι» από τη βαρυτική έλξη του Ήλιου η οποία διαμορφώνει και την τροχιά τους.

Άλλωστε στο ερώτημα γιατί δεν υπήρξε προειδοποίηση για τον κομήτη που έπεσε στο Chelyabinsk της Ρωσίας στις 15 Φεβρουαρίου του 2013 η απάντηση των ειδικών ήταν "δεν μπορέσαμε να τον εντοπίσουμε γιατί ήρθε πίσω από τον Ήλιο".

Ήδη στη γειτονιά μας βρίσκεται ο κομήτης C/2014 Q2 (Lovejoy) (φωτογραφία α΄σελίδας) και σε απόσταση 69 εκατ. χλμ. από τη Γη ο οποίος ανακαλύφθηκε στις 17 Αυγούστου και9 αναμένεται να περάσει στο εγγύτερο σημείο από τη Γη στις 9 Ιανουαρίου.

Στις 3 Ιανουαρίου ένας άλλος αστεροειδής ο2005 YQ96 με διάμετρο 490 μέτρων πέρασε στην εγγύτερη απόστασή του με ταχύτητα σχεδόν 55.000 χλμ. την ώρα.

Ο Bill Napier καθηγητής αστρονομίας στο πανεπιστήμιο του Buckinghamshire αναφέρει για την πθιθανίτητα σύγκρουσης ενός από αυτά τα σώματα με τον πλανήτης μας: «Εάν μιλάμε για ένα κύριο γεγονός αυτό συμβαίνει μια φορά κάθε λίγους αιώνες.

Παρόλα αυτά μικρότερα γεγονότα συμβαίνουν πιο συχνά. Ένας αστεροειδής με διάμετρο 2 χλμ. θα μπορούσε να προκαλέσει παγκόσμια καταστροφή που θα είχε ως αποτέλεσμα την εξαφάνιση έως και των 2/3 του πληθυσμού της Γης, κυριότερα από τη μεγάλη θερμότητα που προκληθεί. Υπάρχουν όμως και άλλα πιθανά καταστροφικά γεγονότα. Εάν για παράδειγμα η Γη περάσει μέσα από την ουρά ενός κομήτη τότε αυτό θα δημιουργούσε ένα τεράστιο νέφος το οποίο θα μπορούσε να προκαλέσει σημαντικά προβλήματα σε πλανητικό επί9πεδο».

Υπάρχουν όμως και άλλα ανησυχητικά νέα. Πολλοί είναι αυτοί που κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την πλανητική ευθυγράμμιση που συνέβη σήμερα (όπου υπήρχαν και κακόβουλες φάρσες για μείωση της βαρυτικής έλξης της Γης) ανάλογη με αυτή που είχε συμβεί το 2004 με τη Γη, την Αφροδίτη, τον Άρη, τον Διά και τον Κρόνο.

Δεν είναι τόσο ο συσχετισμός που κάνουν αρκετοί με τον σεισμό των 9 ρίχτερ και το καταστροφικό τσουνάμι που ακολούθησε και προκάλεσε τα θάνατο 200.000 ανθρώπων όσο με το ότι η ευθυγράμμιση αυτή μπορεί να επηρεάσει κάποια από τις τροχιές των 83 αυτών αστεροειδών οι οποίοι κινούνται σε τρία κύματα προς το κέντρο του ηλιακού συστήματος.

πηγή